Z piva na bázi banánů se v Burundi stává zabiják zdraví obyvatel

Na severu Burundi se objevila řada nových značek nápoje označovaného jako „pivo“, ovšem vyráběného mimo jiné z banánů. Produkují je místní malé pivovary a cena je v porovnání s obvyklým pivem zhruba třetinová (v přepočtu asi šest korun za půl litru). Novinka má až 40 procent alkoholu a její dopad na zdraví obyvatel je podle zdravotníků katastrofální, napsala tisková agentura Syfia International.

Nová „piva“ se vyrábějí hlavně z banánů, cukru a medu, a míchají s kyselinou citrónovou. Takže kromě problémů s játry a slinivkou břišní podporují výskyt diabetu v zemi. Počet obyvatel s cukrovkou prudce stoupá nejen ve městech, ale i ve venkovských a odlehlých oblastech. Už nyní trpí tímto onemocněním v Burundi každý desátý.

Zatím prý nikdo oficiálně nekontroluje kvalitu „piv“, která se často prodávají v obyčejných plastikových sáčcích. A ani ty nejjednodušší laboratoře pro základní analýzu nemají samotné pivovary. Proto údaje na etiketě – banány jsou vždy na prvním místě, i když je obsah medu a cukru převyšuje – nemusejí odpovídat tomu, co je doopravdy uvnitř. Každá várka údajně chutná jinak.

Dopad amatérsky provozovaných a nekontrolovaných pivovarů v Burundi je znát ve městech. V nejchudších čtvrtích špinaví, od blech poštípaní muži podle Syfia International tráví celé dny pitím a nechávají se živit od manželek. Silnému „pivu“ propadla i mládež, která si ho dává, jako by to byla droga. Policie registruje větší počet opileckých rvaček a případů, kdy se opilci navzájem pobodají nebo zabijí.

Share Button