Steaky a další červené maso dle nové studie zvyšují riziko úmrtí

Každodenní pojídání steaků a dalšího červeného masa podle vědců z Harvardovy univerzity zvyšuje o 12 procent riziko předčasného úmrtí na vleklou chorobu. Jejich studie je tak další špatnou zprávou pro milovníky červeného masa v posledních letech. Předchozí průzkumy ukázaly, že jeho konzumace zvyšuje riziko cukrovky či rakoviny, uvedla na svých webových stránkách americká televizní stanice CBS News.

Vědci z Harvardovy univerzity analyzovali data o stravování téměř 37.700 mužů a 83.600 žen během 28 let. Ve sledovaném vzorku nastalo 23.900 úmrtí. Z toho 5900 jich bylo na srdeční choroby a téměř 9500 na rakovinu. Hlavním viníkem úmrtí přitom byla právě konzumace červeného masa, tedy hovězího, vepřového či třeba zvěřiny.

„Zjistili jsme, že vyšší příjem červeného masa byl spojen s výrazným nárůstem rizika celkové úmrtnosti i úmrtnosti na rakovinu či na kardiovaskulární choroby,“ uvedli vědci. Dodali, že problematické je jak zpracované, tak nezpracované červené maso.

Nejvíce nebezpečné je přitom zpracované červené maso, které jako každodenní součást jídelníčku zvyšuje riziko úmrtí o pětinu. U nezpracovaného masa pak jde o 13 procent vyšší riziko. Podle autorů studie bylo možné u sledovaného vzorku při úpravě skladby stravy předejít téměř devíti procentům smrtí u mužů a osmi procentům úmrtí u žen.

Podle jednoho ze spoluautorů studie Franka Hua by proto lidé měli konzumovat stravu, která je více založená na rostlinách. „Významně to může snížit riziko vleklých chorob a předčasných úmrtí,“ řekl.

Pomáhá ale i náhrada červeného masa bílým, zjistili vědci z Harvardovy univerzity. Nahrazení porce červeného masa rybou například představuje sedmiprocentní snížení rizika úmrtí, u drůbeže pak jde o pokles o 13 procent. Oříšky prý snižují riziko předčasného úmrtí dokonce o 19 procent, zelenina o deset procent stejně jako nízkotučné mléčné výrobky. Celozrnné potraviny pak při každodenní konzumaci odpovídají za čtrnáctiprocentní pokles rizika předčasné smrti.

Share Button