Kardiologové doporučují střídmost v pití alkoholu i na Silvestra

S alkoholem je to prý jako s ohněm – je dobrým sluhou, ale zlým pánem. A i když je konzumace vína pokládána mnohými lékařskými kapacitami za zdraví prospěšnou upozorňují na rizikové faktory těch, kteří to právě na Silvestra s pitím přeženou. Lépe podle nich dopadnou ti, kteří pít „umějí“. Přitom pomoc je jednoduchá: doplnit konzumaci posledního dne roku pitím minerálky.

Podle zakladatele dětského kardiocentra v Praze-Motole Milana Šamánka mají milovníci vína lepší prognózy při kornatění tepen. A tak pravidelné, avšak střídmé pití, pokládá za jednu z cest, jak předcházet srdečnímu infarktu. Ke zkoumání prospěšnosti alkoholu a především vína pro lidské zdraví ho přivedlo studium rizikových faktorů aterosklerózy.

Pití alkoholu má podle něj i dobrý vliv na výskyt cukrovky, léčení komplikací s ní spojených a snižuje výskyt mozkové mrtvice na polovinu. „Je to zajímavé a není to marketing. Čím více se tím zabývám, zjišťuji, že pití alkoholu je prospěšné u všech kardiovaskulárních onemocnění,“ řekl Šamánek ČTK. Osobně dává přednost moravskému bílému, protože červené je podle něj v Česku kvalitativně horší. Ostatně si nemyslí, že by pití červeného vína mělo být zdravější, jak se všeobecně tvrdí.

„Je to určitá chiméra, že by propagované flavonoidy měly na zdraví lepší vliv. Stejně tak i ostatní látky obsažené v červeném víně nehrají takovou roli,“ dodal Šamánek a za významný faktor označil pohodový životní styl.

Vínu se nevyhýbá ani přední český kardiochirurg Jan Pirk. „Jsem známý tím, že mám víno moc rád. Nic se ale nesmí přehánět,“ řekl ČTK. Na rozdíl od svého kolegy nepreferuje bílé, růžové či jenom červené.

„Je to podle nálady, jídla a ročního období,“ uvedl. Když prý byl v Dánsku, musel dokonce některým pacientům po aortokoronárním bypassu písemně potvrdit, že mají od něj doporučeno pít víno – aby jim manželka věřila.

Co do množství považuje profesor Šamánek za ideální „denní“ dávku „sedmičku“ vína. „Manželce dejte dvě deci – a zbytek je pro vás,“ doporučuje.

Prospěšnost mírných dávek alkoholu potvrdil před lety i lékař kardiologického oddělení interní kliniky vojenské nemocnice ve Střešovicích Ivan Jeřábek. Výzkumy na několika tisících pacientů a zdravých lidí zjistil, že pravidelné užívání alkoholu snižuje koncentraci „špatného“ neboli LDL cholesterolu a mírně zvyšuje koncentraci HDL cholesterolu, který má prospěšný efekt a nepřímo ochraňuje cévní stěnu.

Podle Jeřábka však nejde jen o efekt vína, ale jakéhokoliv alkoholu. Třeba i vodka to dokáže, ale víno má lepší účinek. Přítomnost určitých látek ve víně, které například zabraňují srážení krevních destiček, chrání cévní systém o něco víc než ostatní alkoholické produkty.

Share Button