Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je prý prospěšná i pro diabetiky

Čokoláda s vysokým obsahem kakaa může u diabetiků pomoci udržovat hladinu cholesterolu na přijatelné úrovni. Vhodná je zejména čokoláda, v níž jsou kousky kakaa a která je bohatá na polyfenoly. Informoval o tom server BBC.

Vědci z univerzity v britském Hullu zjistili, že u diabetiků tato čokoláda dokázala snížit hladinu cholesterolu.

Britská organizace zabývající se problematikou cukrovky Diabetes UK ale upozorňuje, že čokoláda s vysokým obsahem kakaa obsahuje příliš velké množství cukru a tuku.

Odborníky z Hullu zajímal vliv kakaa. Uspořádali experiment, v němž 12 osob trpících cukrovkou 2. typu konzumovalo po 16 týdnů tyčinky čokolády. Vypadaly všechny stejně, ale některé v sobě měly víc kakaa než ostatní. Po vyhodnocení se ukázalo, že u lidí, kteří konzumovali víc kakaa, se snížila hladina škodlivého cholesterolu a zvýšil se obsah cholesterolu prospěšného.

Šéf studie Steve Atkin z toho vyvozuje, že by čokoláda s vysokým obsahem kakaa měla být zařazena do jídelníčku pacientů s cukrovkou 2. typu, protože pomůže snížit riziko onemocnění srdce.

Diabetes UK se ale bojí, že si to lidé vysvětlí zjednodušeně jako pokyn pro konzumaci čokolády. Upozorňuje, že každá tyčinka tmavé čokolády představuje 200 kalorií a 16 gramů tuku. Iain Frame z této organizace varuje před zobecňováním studie, která pracovala jenom s 12 lidmi. Přesto je ale pro to, aby se pokračovalo ve výzkumu příznivého účinku polyfenolů, které by mohly být přidávány do stravy diabetiků v jiné formě než v čokoládě.

Share Button