Zažívacím obtížím v létě mohou lidé předcházet

S příchodem léta se již tradičně zvyšuje riziko vzniku zažívacích obtíží. Lidé však mají problémy se zažíváním i během roku. Důvodem není jen celoroční možnost cestování do zahraničí, ale také dlouhodobý stres v práci, řekla na dnešním setkání s novináři gastroenteroložka Anna Jungwirthová. Zažívacím obtížím jako je průjem, zácpa a nadýmání však mohou lidé předcházet úpravou jídelníčku a změnou životního stylu, dodala lékařka.

V létě jsou zdrojem bakterií, které mohou způsobit střevní infekci, špatně tepelně zpracované potraviny, například nedostatečně grilované maso, dále mléčné výrobky a zmrzlina a výrobky z vajec, třeba majonézy a saláty, kde se v teple bakterie množí rychleji. K cestování však patří i zácpa. Podle Jungwirthové ji způsobuje stres spojený se změnou prostředí a nedostatečný pohyb například v autobuse nebo v letadle.

Jídelníček by měl obsahovat látky, které v trávicím traktu pomůžou uchovat souvislou ochrannou vrstvu proti bakteriím a zlepší zažívání. Kromě potravin s vlákninou je vhodné zařadit probiotika a prebiotika. Probiotika jsou tělu přirozené bakterie, které obnovují rovnováhu střevní mikroflóry. Prebiotika pro ně vytváří příznivé prostředí. Kromě potravinových doplňků je obsahují zakysané mléčné výrobky, kvašená zelenina, pórek, chřest nebo cibule.

Zažívacími problémy trpí až polovina pacientů, kteří přicházejí do ordinací gastroenterologů, upozornila lékařka. Příčinou zažívacích obtíží nemusí být jen bakterie, ale také sedavé zaměstnání a dlouhodobý nadměrný stres v práci.

V případě průjmu by lidé měli hodně pít slabě perlivé minerální vody a neslazený čaj a dodržovat dietu v podobě dietních sucharů, staršího pečiva, banánů nebo mrkve s rýží.

Zácpu lze léčit změnou životního stylu a stravovacích návyků a zvýšeným příjmem tekutin. Projímadla lze užívat krátkodobě, mohou být totiž návyková, upozorňuje lékařka.

Zácpa i průjem však samy o sobě nebezpečné nejsou. Postižený by však měl vyhledat lékaře, pokud jsou potíže velmi intenzivní nebo trvají nepřiměřeně dlouho. Průjem způsobuje vysílení organismu a zácpa se může podílet na vzniku střevních polypů.

Share Button